Kategorier
Animationstips Patreon

Vad ska man tänka på om man vill börja med animation?

“Vilken mjukvara använder du när du animerar, vill så gärna börja animera jag med!” Det är den absolut vanligaste fråga som jag får.

1. Val av mjukvara/tillvägagångssätt är inte det viktiga

“Vilken mjukvara använder du när du animerar, vill så gärna börja animera jag också!”

Det är den absolut vanligaste fråga som jag får. Jag vet själv hur det är, jag är också nyfiken på vad andra animatörer använder för mjukvara, men egentligen vet jag inte vad jag ska med den informationen till.

Alla program för att animera fungerar i princip likadant. Det som skiljer dem åt är småsaker som inte av avgörande för hur animationen blir. Det är helt enkelt bara tycke och smak.

Om man redan från början vet med sig att man vill jobba professionellt på en studio är det smart att lära sig antingen Toon Boom Harmony eller TV Paint, eftersom det är branschstandard. Men dessa program är dyra, och om endast vill animera för skojs skull fungerar vilken animationsmjukvara som helst.

Jag brukar alltid rekommendera de som frågar mig om val av mjukvara att testa sig fram. Det går utmärkt att animera på en iPad, se min guide här.

Mjukvaror för PC/Mac är exempelvis:

  • Photoshop
  • Adobe Animate
  • After Effects
  • Toon Boom Harmony
  • TV-Paint

Om man är en van användare av Photoshop sedan tidigare är det ett enkelt kliv att stanna kvar i samma miljö men göra animationer istället.

2. Börja smått

Det är lätt att inspireras av tecknade tv-serier eller andra animerade filmer som Disney. Visst, det är alltid bra att hitta inspiration, var den än må komma ifrån, men tro och ha inte som förväntan att skapa något sådant över huvud taget. I alla fall inte själv.

Att göra animation tar längre tid än vad man nog kan tro innan man testat.

De första animationerna som är bra att börja med, är helt enkelt bara att leka med timing och antal frames för att förstå rörelse och hur man skapar det. Därefter kan man börja göra något “riktigt”, en figur, en boll..

Det är lätt att bli nedslagen över hur lång tid en enda futtig sekund tar att göra. Och om man vill att det ska vara perfekt, med massa detaljer så tar det en evighet. Jobba med de enkla formerna, detaljerna tar man när och om man orkar.

Det är mycket att känna efter när man animerar. Känns denna rörelse rätt, har den ett liv?

3. Hitta inspirationskällor

Luskamma nätet efter sådant som inspirerar dig. Alltid. Vilka animerar, tecknar, skapar så som du skulle vilja närma dig? Jag vill lägga fokus på vilka. Just i plural. Att kopiera är ingen sport, men att hitta och plocka lite här och var och skapa en egen grej är bra. En animatör kanske gör fantastiska övergångar mellan olika klipp, en illustratör gör helt fantastiska fötter, en annan grymma öron. Och sen tycker du själv om att rita tokiga armar och näsor, och vipps har du något stort på g.

När jag hittar animatörer som jag gillar brukar jag försöka förstå HUR de byggt sin animation, var de förenklar, och var de lägger vikt på, vilka färgskalor används? Hur kan jag använda den kunskapen? Varför fungerar det? Är det något jag skulle vilja ändra om jag kunnat?

Bonustips – ha roligt

Lite dumt att ha det som ett bonustips, när det egentligen är denna punkt som är den absolut viktigaste för att lyckas skapa något vettigt. Ha roligt! Ha roligt, ha roligt!

Vad triggas du av? Att rita hoppande svampar, eller snabba bilar, sjungande apor? Vad det än må vara, så gör det du själv går igång på. Du ska sitta med den där animationen i flera timmar, då är det lika bra att ha kul under tiden.

Jätteofta kommer jag på mig själv med att fnissa när jag bläddrar mellan olika rutor i mina animationer. Då vet jag att det är rätt. Att jag gjort något bra. Den glädjen skiner igenom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *