Kategorier
Animationstips Patreon

Animationstips för den som är lika lat som jag

Är du precis som mig och inte kan tänka tanken att ens försöka göra en längre animation, si så där 30 minuter, 10 minuter, eller ens en minut? Välkommen till klubben!

Är du precis som jag och inte kan tänka tanken att ens försöka göra en längre animation, si så där 30 minuter, 10 minuter, eller ens en minut? Välkommen till klubben!

När jag var yngre och  jobbade med illustration brottades jag ständigt med tanken på att riktiga illustratörer ritade som Sven Nordqvist(Pettson&Findus, Mamma Mu), det tog ganska många år för mig att inse och acceptera att JAG ritar på mitt sätt, så som jag är bra på.

När det var dags att börja med animation var det samma sak där, Disneyproduktioner, CartoonNetwork eller Cartoon Saloon blev mina måttstockar på vad bra animation faktiskt är.

Än idag kan jag ha komplex över de fjuttiga animationerna jag spottar ur mig, när min inre röst säger “pft… det där skulle [ovanämnda] fnysa åt.” Men HEY, det gör ju inget, jag har ingen ambition att söka jobb på CartoonNetwork. Och det betyder inte att jag inte tar animation på allvar eller inte är duktig nog.

Detta kanske var ett brandtal endast riktat till mig själv och mitt negativa inre jag. Jag ber om ursäkt för det. Här kommer istället lite tips.

1. Ha en tydlig bild om vad det är du vill göra

Nästan alla mina animationer ha en skiss, med betoning på en. Men den skissen brukar jag ofta klista in i animationsprogrammet och utgå ifrån när jag ska göra min animation. När jag gjort det första som händer, går jag direkt till att göra slutet av den händelsen, om någon exempelvis ska plocka upp en blomma börjar jag med när hen tittar på blomman, nästa bild blir när hen precis drar loss blomman, bild tre blir när hen har blomman i sin famn. Där efter gör jag bilderna där emellan för att skapa en vettig animation. Detta för att se om det fungerar med avstånd och om idén ens är så bra som den kräver.

2. Planera arbetet innan du startar

Förra punkten handlade också om en viss typ av planering, men nu tänker jag ta upp vikten av att lära sig vad som behöver röra sig och när, vad som kan struntats i att animera om och om igen. Strukturera upp dina lager för att slippa jobba i onödan. Här är ett exempel på hur jag brukar dela upp mina lager:

  • blomma
  • vänster arm
  • kropp
  • höger arm
  • huvud
  • ansikte

Detta är endast ett exempel, och beror helt på vad som behöver animeras och inte, något som man lär sig se när man väl har en klar bild i vad man ska animera. Men lager är din bästa vän i arbetet med animation.

3. Inse att ingen kommer se alla missar som du ser

När man gör en animation kollar man på den TUSEN gånger. Dina följare/betraktare kommer kika på den…en gång? fem gånger kanske? De kommer inte se småsakerna. Och i vissa fall kommer de inte ens notera de små sakerna som du VILL att de ska notera som är så tydliga för dig i skapandets stund.

Och även om de mot förmodan ser dina små missar, så gör väl inte det någonting? Antingen omfamnar du det operfekta, eller så lär du dig av misstaget till nästa gång, eller hur?

4. Jobba med loopar

När man gör loopar blir det en otroligt smidighet som gör att animationen upplevs längre än den egentligen är. Mina animationer? max två sekunder. Ibland endast 0,5sekunder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *